Potres od 6,4 stupnja na Banovini

Potres od 6,4 stupnja na Banovini

Potres na Banovini 29.12.2020.Potres od 6,4 stupnja na Banovini uoči Nove Godine – 2020/2021., u dva dana zatresao je jako 3 puta, i to samo 9 mjeseci od potresa u Zagrebu (22.03.2020.).

Idući dan, u utorak 29.12.2020., novi potres je neočekivano nadmašio prva dva po jačini, a izmjerena mu je magnituda od 6,4 stupnja.

I idućih dana se treslo, a bilo ih je i preko 4 i 5 stupnjeva.

Ruševine i poginuli

Na žalost, uslijed potresa od 6,4 stupnja na Banovini, koji je uzrokovao i rušenja građevina i raznih objekata, poginulo je i 7 osoba.

Epicentar je bio kod mjesta Strašnik, a potres se dobro osjetio na cijelom području Hrvatske i okolnih zemalja.

Švicarsko-njemačka donacija za BanovinuOva katastrofa uništila je kompletno neka mjesta u blizini epicentra, a gradovi Petrinja, Glina i Sisak također bilježe velike štete. Ne treba posebno napominjati koliko je Sisačko-moslavačka županija bila siromašna i prije ovih potresa, a sada je teško i zamisliti da može gore.

Potres od 6,4 stupnja na Banovini je još jednom ujedinilo ljude dobre volje, kako u zemlji, tako i van njenih granica.

Potres na Banovini 29.12.2020.Offroaderi među prvima

Još istog dana počele su se prikupljati humanitarne pomoći po cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i dalje. Priključili su se i oni malo udaljeniji, kao Švicarska, Nizozemska, Belgija, Njemačka, Engleska itd.

Članovi ORK Schnee proveli su 3 mjeseca na Banovini.
U svakodnevnoj suradnji najviše s Gradskim društvom Crvenog križa Glina, razvozili smo do nepristupačnih lokacija potrepštine za ljude i životinje (hranu, vodu, odjeću, obuću, lijekove itd.).

Cijepala su se drva, popravljalo se što se moglo (dimnjaci, vrata, prekrivanje kod prokišnjavanja i sl.).

Više slika na HR offroad portalu Schnee.

Potres od 6,4 stupnja na Banovini uz prijatelje

Imali smo sreću da kroz ovaj dugi niz godina u offroadu upoznamo istomišljenike iz drugih zemalja.

Osim što volimo isti sport, svi volimo i pomagati, pogotovo u najkritičnijim situacijama.

Tako su se odmah izdvojili svojim velikim angažmanom neki od starih prijatelja iz Švicarske, Austrije, Slovenije i sl.

Donacija za male glinjaneVeliki ljudi, još većeg srca, reagirali su promptno.

Udružili su se Austrija i Slovenija, pomoglo je više ljudi, na žalost nekima ne znamo imena, ali neka koja svi znamo su Christian Poprask i Autohaus Poprask, Josef Weber, Jože i Blaž Drozg.

U Švicarskoj su na noge digli znane i neznane humanitarce Carmen Dolores Hrup i Roland Brack… Bezuvjetno im se stavio na raspolaganje Fritz Becker iz Njemačke te Daniel Hrup iz Slovenije.

Donacija vatrogascimaOgromna donacija prevezena u više navrata do Hrvatske uključivala je humanitarnu pomoć za stanovništvo stradalo u potresu od 6,4 stupnja na Banovini, ali i za vatrogasce.

Tako su vatrogascima pomogli kvalitetnim Makita setovima, vodonepropusnim čarapama, zimskim i neoprenskim rukavicama i simboličnim vrećicama s energetskim napitcima i pločicama.

Osim njih, i Offroaderi iz Nizozemske – “Team Leave Everything Behind” na čelu s Paulom van der Linde donirali su bezrezervno. Iz Velike Britanije i Njemačke Deby Simpson i Frank Quincy Schmitz

Potres na Banovini 29.12.2020.Potres od 6,4 stupnja na Banovini okupio rodbinu, prijatelje, susjede…

Još je puno ljudi bilo uključeno, ne možemo, ali i ne znamo svima imena. Iz njemačke su također u dva navrata prikupili donacije. Tu su veće donacije prikupili rodbina i prijatelji Thomasa Jurića.

Puno se prikupljalo i unutar Hrvatske. Članovi Kluba prikupili su namještaj, hranu za životinje, odjeću i ostalo.

Katastrofe poput ovog potresa od 6,4 stupnja na Banovini ujedinjuju ljude diljem ove naše “kugle”.

Rukovodstvo ORK Schnee od srca zahvaljuje svim uključenim humanitarcima

Vratiti vam ne možemo, osim zahvaliti na nesebičnoj pomoći jednim velikim HVALA!

Zahvaljujemo i svim članovima ORK Schnee koji su se uključili nesebičnom pomoći, stavljanju sebe i svog vozila na raspolaganje kad je to bilo najpotrebnije:

Potres na Banovini 29.12.2020.Anđelko Cvek, Željko Piščetek, Stjepan Jakopčić, Duje Anić, Damir Muharemović, Nebojša Gvozdić, Krešo Miholić, Snježana Jurić.

Ujedno i Darku Jurekiću – koji je ustupio svoje vozilo kad je bio spriječen osobno prisustvovati.

Veliko HVALA i humanitarcima koji su nam poklonili povjerenje, te organizirali, prikupili, spakirali i dostavili donacije ljudima i životinjama koji su stradali u potresu od 6,4 stupnja na Banovini:

AUSTRIJU

– Christian Poprask, Autohaus Poprask, Resi i Josef Weber, Annemari i Horst Schaffler Conny, Christoph Danner;

SLOVENIJU

– Avtoprevoznistvo Jože Drozg, Blaž i Jože Drozg, Daniel Hrup, Andrej Lipovšek, TID Slovenija, Jan Jenus, Mario Požgan;

ŠVICARSKU

Carmen Dolores Hrup i Out Of Control, Roland Brack i Competec Holding, Brack.ch, Alltron, Philipp Jordi, Herbert Wittwer, Bujar Celic i Regia schöner wohnen, Adrian Burch i Oniko AG, Marc Joss i Switcher Trading SARL, Rafael Ziani i Naturzone outdoor equipment, Sven Tresch, Susanne Baumann;

VELIKU BRITANIJU

– Debby Simpson;

NIZOZEMSKU

Team Leave Everything Behind, Paul van der Linde, Peter Arends, Rob Vogelzang, Ton Hermans, Jan Scheerboom;

NJEMAČKU

Fritz Becker, Monika Becker, ABS Mainz, Thomas i Cathi Jurić, Benni i Anne Juric, Aleksandra i Dirk Eykenboom, obitelj Azarang, Dragan i Michaela Mrsić, Nadine Simons, Natascha i Sarah, Martina Evertz, Anja Angelmann, obitelj Nottebaum, obitelj Steffi Vajdic, obitelj Roßkamp, obitelj Rongen, obitelj Markusa Stommena, obitelj Bruders, Sabine Quantius & Freunde (Köln), Rainer Weber i Rainer‘s Bistro, Elvira Weber
 i Darko Tomasović, Erika Kalteis, Meike @meikosh Maurice Davies, Christina P. & Rico Davies, obitelj Željka Vajdića, Zlatko i Birgit Vajdić, Auto Thüllen, Gothaer Bezirksdirektion Hagner & Weber in Aachen, Frank Quincy Schmitz;

HRVATSKU

KM Croatia, Orbis, Smiljka Jurković – Skonto, Automaher, Autopraona i vulkanizacija Extreme i Darko Jurekić, Darko Bašić, Nikola Lastavec, Jurica Smiljan, Renata Bračko, Dubravko i Suzana Marić, obitelj Dražena Jurića, obitelj Darka Jurića, obitelj Kotur, obitelj Matanić, Korina Žugan, Zrinka Kvakan, Andrea Njegač, Renato Kekić, Model pakiranja, Plastika Radman, Marko Radman, Melita Madžo, Dalibor Horvatić, Dražen Mejašić, Deus Express, Oversease Express, Loredana Mihelić, Mick, Renata i Robert Krog, Restoran Lav Kustošija, Sanja Guberina, AGM knjižara, Branka Jakšić, Josip Stolarik, Alem Škapur, Pizzeria Rebus, Promet Topusko, Inn caffe bar, Gradsko društvo Crvenog križa Glina, Hrvatski Crveni križ, MUP RH, PGP Bregana, PGP Macelj, HAC.